16
febr.

Caminada a la ramada encantada

La Ramada Encantada és un estol de roques allomades a semblança d’un ramat d’ovelles, que es troba a poca distància de La Caseta i també molt a prop del mirador de Pla Moixó, on podreu gaudir d’unes vistes privilegiades.

El nom llegendari de La Ramada Encantada és conseqüència dels conflictes entre pagesos i pastors en les seves disputes per la pastura i les rompudes. Entre tots els pastors de la zona, n’hi havia un que era molt fastigós, el coneixen amb el nom de “buscabrega”. Ell i el seu ramat sempre tiraven pel dret, tan t li feia que els camps estiguessin sembrats. Diu que era a finals d’octubre, que un dels pagesos de pla Moixó va anar a veure si la sembrada ja naixia i quan va sortir al camp, va veure com un ramat li pasturava la sembrada, i l’home tot enfadat va anar tot decidit a fer marxar les ovelles del seu tros, però es va trobar que qui manava el ramat era el pastor renegaire.

Es van esbatussar de mala manera i el pastor, tot fent mofa del pobre pagès, li va dir que tenia pensat quedar-s’hi a dormir. El pagès, en sentir el to que emparava el pastor, només se li va acudir de dir, “Tan de bo no us despertéssiu mai més, ni vós ni el ramat”.

El matí, pastor i ovelles, gos i bastó s’havien convertit en pedra, tal i com es van adormir al vespre. Així és com va ser castigat un pastor malparlat que, per allà on passava, tot ho malmetia. Des d’aquell dia la revolta de pla Moixó es coneix com la ramada encantada.